Punkin levittämät taudit

5.7.2024

Punkit levittävät kahta tautia - miten puutiaisaivotulehdus (TBE) ja borrelioosi eroavat toisistaan?

Puutiaisaivotulehduksen oireet

Puutiaisaivotulehduksen oireita ilmenee 10‒30 prosentilla tartunnan saaneista ja aika puremasta ensimmäisiin oireisiin voi vaihdella 4‒28 vuorokauden välillä. THL:n mukaan puutiaisaivotulehduksen kaksivaiheisessa kulussa noin viikon kuluttua puremasta ilmaantuu ensimmäinen vaihe, jonka oireina on kuumeilua, epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää keskimäärin alle 7 päivää (yleensä noin 4‒7 päivää). Valtaosa oireista päättyy tähän.


Noin 20–30 prosentille tartunnan saaneista kehittyy noin viikon (3–21 vuorokauden) oireettoman vaiheen jälkeen taudin toinen vaihe, varsinainen aivotulehdus, kuume- ja aivotulehdusoireineen, joita voivat olla: kuume, päänsärky, niskajäykkyys, valonarkuus, pahoinvointi, mahdolliset neurologiset oireet, kuten tajunnanhäiriöt, kouristukset tai halvausoireet.
Suurelle osalle varsinaiseen aivokuumeeseen sairastuneista jää kuitenkin pitkäkestoisia ja 2–10 prosentille jopa pysyviä, keskushermosto-oireita, kuten ärtyneisyys muisti- ja keskittymisvaikeudet, kuulovauriot, raajan halvaukset ja lihasheikkous.
Rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta.


Borrelioosi eli Borrelia

Toinen punkin välittämä tauti on borrelioosi (tai Lymen tauti), joka voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin. Borrelioosi on tavallisempi ja hoidettavissa antibiooteilla. Borrelioosin yleinen oire on laajeneva rengasihottuma. Puremasta jää myös jälki, joka ei kuitenkaan ole sama kuin puremajälki. Taudin varhaisvaihe voi olla myös oireeton tai siihen voi liittyä flunssan kaltaisia oireita. Hoitamattomana Borrelioosi voi oireilla monin tavoin ihossa, hermostossa, nivelissä, lihaksissa, sydämessä ja silmissä. Borrelioosiin ei ole vielä rokotetta.


(Kuva ja tekstilainaukset: THL)

punkkitaudit thl