Punkkirokote

5.6.2024

Kesän tullessa punkit ovat taas riesanamme. Punkkien määrä on kasvanut voimakkaasti ja ne ovat levinneet laajalle - Pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta punkkeja on tavattu lähes koko Suomessa. Eniten punkkeja esiintyy rannikolla ja saaristossa. 

Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehdus eli TBE (myös Kumlingen tauti tai puutiaisaivokuume) on puutiaisten eli punkkien pureman välityksellä tarttuva virustauti. TBE-virus voi aiheuttaa pahimmillaan enkefaliitin eli aivotulehduksen. TBE-virus leviää puutiaisten pureman välityksellä. Se tarttuu muutamassa minuutissa punkin syljestä jo pureman alkuvaiheessa. Myös punkkien varhaiset kehitysvaiheet, nymfit ja toukat, voivat levittää virusta. (lähde: THL)

Puutiaisaivotulehdus voidaan todeta verikokeilla aikaisintaan 1-2 viikkoa tartunnan saamisen jälkeen. 

Hyvä suojautumiskeino on ottaa TBE rokote. Puutiaisaivotulehdukselta kannattaa suojautua luonnossa liikkuessaan ihon peittävällä vaatetuksella. Luonnossa liikkumisen jälkeen kannattaa tehdä tarkka punkkisyyni ja muistaa, että myös kotieläimet voivat kuljettaa punkkeja sisälle, josta ne tarttuvat ihmiseen. 

Punkkirokote ja rokoteohjelma

TBE-rokote, eli puutiaisaivokuumerokote (punkkirokote) suojaa punkkien levittämältä puutiaisaivokuumeelta. Se ei kuitenkaan suojaa borrelioosilta, joka on toinen punkkien levittämä tauti. Perusrokotukseen sisältyy kolme rokotusta. Ensimmäisen ja toisen rokotteen välissä on hyvä olla 1-3 kuukautta. Kolmas annos annetaan yleensä 5-12 kuukauden jälkeen toisesta annoksesta. Näiden jälkeen tehosterokotukset otetaan 3-10 vuoden välein.

Alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 3-10 vuoden kuluttua, 50–60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet 5 vuoden välein ja yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet 3 vuoden välein. Henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein. (lähde: THL)

Rokote Kanalinhelmestä

Lääkärikeskus Kanalinhelmestä saat puutiaisaivokuumerokotteen tarvittaessa nopeallakin aikataululla. Ja jos et tarkalleen muista, milloin edelliset rokotteesi on annettu, tehdään vastaanotolla rokotussuunnitelma. Rokotteen hinta 55 €/rokote pistettynä. Varaa aika hoitajalle joko puhelimitse tai netissä.