Tärkeää tietoa matkailijan rokotuksista

9.4.2024

Euroopan ulkopuolelle matkustaessa on syytä arvioida rokotustarve ja muu infektiotautien ehkäisytarve, oli kyseessä sitten turistimatka tai työmatka. Perusrokotteet eli jäykkäkouristusrokote yhdistettynä kurkkumätärokotteeseen on syytä pitää aina voimassa. Rokotteen tehoste annetaan 20 vuoden välein 75 vuoteen saakka, sen jälkeen 10 vuoden välein.

Poliorokotesuoja on Suomen rokotusohjelmassa riittävä, mutta matkustettaessa riskialueelle, jossa on esiintynyt poliota, tulisi ottaa tehosteannos.

Kausi-influenssarokotetta otettaessa on hyvä muistaa, että maailman toiselle puolelle matkustettaessa influenssa-aika poikkeaa Suomessa esiintyvän kausi-influenssan esiintymisaikataulusta.

Paljon matkustavan kannattaa harkita hepatiitti A- ja B -yhdistelmärokotetta. Hepatiitti A -tartunta välittyy kontaminoituneen juomaveden tai ruuan välityksellä. Hepatiitti B -tartunnan voi saada erite-,  limakalvokontaktissa tai veritartuntana. Rokotesuoja on elinikäinen.

Hyttyset levittävät mm. denguekuumetta, malariaa, keltakuumetta ja Japanin aivokuumetta. Denguekuumetta vastaan on olemassa uusi kahden annoksen rokote. Keltakuumerokote kerta-annoksena antaa elinikäisen suojan. Japanin aivokuumerokote annetaan kahtena rokotteena, tarvittaessa kolmas annos vuoden kuluttua ja tarvittaessa tehoste 10 vuoden välein. Malarialta suojaamiseksi käytetään malarian estolääkettä matkan ajan. Lääke aloitetaan ajoissa, sitä jatketaan matkan ajan ja riittävän pitkään matkan jälkeen. Heikon elintason maissa, joissa on puutteellinen vesihuolto ja saniteettijärjestelmä esiintyy koleraa ja lavantautia, jotka leviävät kontaminoituneen juomaveden ja ruuan välityksellä. Molempia vastaan on suun kautta otettava rokote.

maisema

Muita mahdollisesti suositeltavia rokotteita ovat BCG (tuberkuloosirokote), MPR-tehoste (tuhkarokko-, sikotauti-, vihurirokkorokote), punkkiaivokuumerokote, vesirokkorokote, keuhkokuumerokote ja vesikauhurokote.

Rokotussuojasi tarpeen arvioimiseksi kannattaa kääntyä Lääkärikeskus Kanalinhelmen asiantuntevan yleislääkärin puoleen.

Lähde:
Eero Kitinoja, yleislääketieteen erikoislääkäri, joka toimii yleis-, työterveys- ja merimieslääkärinä Lääkärikeskus Kanalinhelmessä.