Flunssa pitkittyy, milloin lääkäriin?

26.2.2024

Flunssa eli nuhakuume on yleinen, virusten aiheuttama vaiva. Flunssa on influenssaa lievempi ja sen oireet kestävät yleensä 1-2 viikkoa. Flunssan ensimmäisiä oireita ovat yleensä päänsärky, palelu, kurkkukipu ja lämmön nousu, harvemmin myös korkea kuume. Myöhemmin voi esiintyä nuhaa ja yskää. Paras hoito flunssaan on lepo ja itsehoitolääkkeillä voidaan lievittää oireita. Taudin tärkein ehkäisykeino on hyvä käsihygienia.

Milloin lääkäriin?

Flunssa voi aiheuttaa jälkitauteja, kuten esim. korvatulehduksia, poskiontelotulehduksia ja keuhkokuumetta. Lääkäriin kannattaa mennä, jos flunssaoireet pitkittyvät tai ensimmäisten 3-4 päivän jälkeen oireet pahenevat, jos flunssaan liittyy korvakipu, johon särkylääke ei auta tai korvasta vuotaa eritettä. Kuume, kurkkukipu ja nielemiskipu voivat olla oire angiinasta, mutta myös virus voi aiheuttaa samat oireet.

Jos ilmenee hengitysvaikeutta tai se pahenee, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, joka arvioi onko kyseessä virustulehdus tai antibioottia tarvitseva infektio.

Poskiontelontulehdus voi syntyä pitkittyneen virusflunssan jälkitautina, yleensä vasta noin viikon kuluttua oireiden alusta.

Aina, kun infektioon liittyy poikkeavan voimakasta väsymystä, kuumetta, joka ei laske kuumelääkkeillä tai infektio-oire on paheneva, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Lääkärikeskus Kanalinhelmen ammattilaiset ovat apunasi.

Korvainstrumentti