Varhainen diagnoosi ja hoidon aloitus parantaa reumapotilaan ennustetta

8.11.2023

Arat, jäykät ja turvottelevat nivelet voivat olla alkavan nivelreuman ensioireita. Huolellinen kliininen tutkimus ja oikea-aikaiset tutkimukset varmistavat diagnoosin. Hoito reumalääkkeiden yhdistelmällä aloitetaan heti kun nivelreuman diagnoosi on tehty. Nopeasti aloitettu tehokas lääkehoito vähentää niveltulehdusta ja sen aiheuttamia oireita, parantaa reumapotilaan työ- ja toimintakykyä sekä pitkäaikaisennustetta. Vastaanotoilla hoitoa muokataan riittävän tehon saamiseksi turvallisuutta ja lääkkeiden sopivuutta seuraten.

Nivelreumaan ei ole edelleenkään parantavaa hoitoa. Nivelreuman hoito onkin pitkäaikaista ja vaatii sekä potilaalta että hoitotaholta sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä. Hoitovaihtoehdot ja tieto sairaudesta ovat viime vuosina lisääntyneet. Vaikka suurin osa potilaista saavuttaa oireettomuuden eli remission perinteisellä reumalääkityksellä, osalla potilaista tauti on edelleen vaikeasti hoidettava. Mitä aikaisemmin hoito voidaan aloittaa, sen parempi on myös hoitovaste. Tärkeää on myös jatkaa ylläpitohoitoa silloinkin, kun hoitovaste on saavutettu.

Reumatologian erikoislääkäri Päivi Ekman aloittaa vastaanoton Lääkärikeskus Kanalinhelmessä marraskuun lopussa. Mikäli epäilet itselläsi nivelreumaa tai tarvitset apua sairauden hoidossa tai seurannassa, ota yhteyttä ajanvaraukseen.